Praktijk Ruggespraak realiseert Chillplek voor overprikkelde kinderen tijdens Pietendorp

 

Blokker – 16 november 2018 – Op zaterdag 24 en zondag 25 november en zondag 2 december  vindt van 10.00 tot 16.00 uur, het ‘Pietendorp’ plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Uniek in de musea-wereld is dat er tijdens het Pietendorp een Chillplek wordt ingericht voor overprikkelde kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADHD en HSP. Deze Chillplek bevindt zich in het dorp naast de kerk.

Wat is het Pietendorp?

Op 24 en 25 november en 2 december wordt het Zuiderzeemuseum omgetoverd tot Pietendorp. Pieten lopen door de straten van het buitenmuseum en de pakjesboot ligt in de Marker haven. Een feest voor jong en oud!

Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen met autisme, ADHD, HSP e.d. Ouders van kinderen met een dergelijke aandoening blijven echter doorgaans weg van deze drukbezochte evenementen omdat dat gepaard gaat met veel te veel prikkels voor hun kind. Dat het voor deze kinderen niet is weggelegd om eveneens van zo’n heerlijke dag te genieten, vindt Helene Zack, eigenaar van Praktijk Ruggespraak uit Blokker (www.praktijkruggespraak.nl), onverteerbaar. Zack heeft daar echter wat op gevonden; een Chillplek voor deze kinderen! Zij initieerde al eerder haar Chillplek op evenementen en dat bleek telkens een groot succes. Zij mocht zich dan verheugen in heel veel enthousiaste reacties, zowel van de kinderen als van hun ouders.

Wat is een Chillplek?

Helene Zack: “Stel je voor dat er continu een kakafonie aan geluid, groot spectrum aan kleuren, voortdurende bewegingen, veelheid aan geuren via je zintuigen je hersenpan binnenkomen en jouw hersenen werken zonder de gebruikelijke ”filters”. Dan wordt het één grote chaos in je hoofd. Dat is wat kinderen met autisme of hoge sensitiviteit in het dagelijkse leven overkomt.” Een Chillplek is een prikkel-luwe plek waar overprikkelde kinderen even tot rust kunnen komen.

De Chillplek wordt ingericht met afgeschermde plekjes. De kinderen kunnen desgewenst gebruik maken van de specifieke spelmaterialen, noise reduction koptelefoons, een luisterboek luisteren of gewoon even lekker ‘chillen’. Natuurlijk is er begeleiding aanwezig.

Meer weten over Praktijk Ruggespraak? Kijk dan eens op: https://praktijkruggespraak.nl

****

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Hanneke Tinor-Centi van HT-C Communicatie en Marketing via htinorcenti@hotmail.com of 06-46590516.

Chillplek voor kinderen met autisme of hsp

Chillplek

Chillplek praktijk Ruggespraak 07 2017

Rustmomenten , dat is wat kinderen met autisme of hsp nodig hebben! Zoiets weet ik al heel lang. En toch bedacht ik pas een paar weken geleden de Chillplek. Een plek waar kinderen die tijdens een evenement overprikkeld raken zich kunnen terugtrekken, gewoon even weer opladen. Oftewel  de noodzaak van een Chillplek tegen overprikkeling. Zo’n plek kennen we nog niet tijdens openbare evenementen of in pretparken. Hoog tijd dus!!!

Noodzaak van een Chillplek tegen overprikkeling

Aanleiding voor deze plek was het artikel in de krant over het WK Schapendrijven in Opmeer. Groots opgezet met veel activiteiten waar veelal dieren de hoofdrol zouden spelen. Dit artikel liet mij niet los. De hele dag bleef dit evenement in mijn hoofd rondspoken. Want was dit niet een uitgelezen plek om een rustplek voor kinderen met autisme of hoog sensitiviteit te realiseren?

Manlief werd mijn sparringpartner en toen ik hem mijn idee vertelde raakte ik steeds meer enthousiast. Dit kon! Dit idee was nog zo gek nog niet!! Ik voelde het vanuit mijn tenen! Ook mijn man zag de Chillplek meteen zitten. Op het terrasje waar wij zaten en lekker in het ochtendzonnetje begon ik een lijst te maken met wat er allemaal bij zou komen kijken. Euh, veel dus. Alles wat er voor nodig zou zijn rolde zomaar uit mijn pen en binnen no-time had ik het hele plan op papier.  Wilde ik dat de organisatie zou instemmen moest ik met een gedegen praktisch plan komen. Maar wat nog belangrijker was, hen overtuigen van de noodzaak van deze rustplek. Want misverstanden en onvoldoende kennis over autisme en hsp zijn er in overvloed. Hoe vaak ik daarna niet gehoord heb dat mensen met autisme of hoog sensitiviteit toch helemaal niet naar zo’n evenement willen is niet op één hand te tellen. Want dat is helemaal niet waar. Er zijn zoveel gezinnen die echt wel er op uit willen maar opzien tegen alle drukte als er niet een plek is waar hun kind kan ontspannen en ontkomen kan aan die drukte.

Je zult maar last hebben van al die prikkels die ongefilterd je hersenen binnenkomen. De chaos en paniek die dan bij het kind ontstaat, en niet te vergeten de moeheid die al die stress geeft. Dan heb ik het nog niet over het effect wat dit allemaal heeft op vaders, moeders, broers en zusjes. En toch willen deze kinderen ook gewoon mee kunnen doen aan activiteiten. Dan is een Chillplek toch een kleine moeite.

Dus was dat stap één: concreet en helder met goede argumenten dat gesprek in gaan. Wat ik net al schreef ik voelde de noodzaak vanuit mijn tenen en het lukte om de organisatie te overtuigen. Yessss!

Sponsoren zoeken en overtuigen

Toen moest ik op zoek naar hulp, dat vragen vind ik nog weleens lastig maar ja, voor het goede doel, hè.  Zonder goed spelmateriaal en publiciteit kon het natuurlijk niet dus belde ik Eline van Muisje Sensitief    Zij heeft prachtige materialen voor kinderen die overprikkeld zijn, je kunt het zo gek niet bedenken of zij heeft het. Van friemelkettinkjes tot drukdekens en alles wat er tussen zit. Ik was zo blij dat ze mee wilde doen. Omdat ik wilde dat de kinderen even konden ontspannen in mijn Chillplek had ik haar medewerking heel hard nodig.

En dan publiciteit want iedereen moest weten van dit geweldige plan. Daarvoor belde ik Hanneke van HT-C Communicatie en Marketing. Na mijn voorstel gehoord te hebben wilde zij wel meteen aan de slag en voor ik het wist stonden er berichten op diverse sociale media en gingen er persberichten uit naar radio en kranten. Dankzij haar prachtig, heldere bericht werd dit direct opgepikt. Zo gaaf om dat overal terug te lezen. Met de publiciteit ging het al snel de goede kant op.  Daarna kwam de Hema in Hoorn. Ik liep er spontaan naar binnen, vroeg naar de bedrijfsleider en even later was hij overtuigd en had ik een afspraak om met hem te winkelen. Nou, zo leuk had ik nog nooit gewinkeld, hoor!! Zo spontaan bood hij toen zijn hulp aan. Onwijs bedankt, Dimitri.

Party tenten

Maar de ruimte was best nog wel lastig, de inrichting ging duidelijk de goede kant op. Eerst dacht ik aan strobalen en in mijn optimisme vroeg ik om 65 strobalen met het idee dat ik die wel even in mijn eentje kon stapelen. Niet dus, dachten mijn man en vrienden en zij bedachten een plan. Weer kreeg ik hulp, nu via RTV NH zij regelde via Karsten Tenten prachtige partytenten. Samen met hen en een goede vriend zetten wij een dag voor de start die tenten op.

In de tenten maakte ik hoekjes, bijvoorbeeld met klamboes, speeltentjes, strandstoeltjes en zitzakken. Deze werden toen gevuld met alle spelmaterialen en ook met noise reduction koptelefoons. We stonden op een weiland dus ik was erg blij met het rest hout van Kwantum en Praxis voor de vloer waarop de ijskast kon staan. Die had ik geleend van de Westfriese Beurs. Ik wilde de kinderen ook graag wat te drinken bieden en dit kon ik via AH voor elkaar krijgen.

Klaar voor de start…

Toen was het zover. Het opbouwen en inrichten van de tenten was met behulp van mijn man en vrienden klaar. Ik had grote A0 posters klaar staan en overal kleinere posters opgehangen, scholen aangeschreven, de krant en fotograaf zou  in de middag komen, bewegwijzering op het terrein en limonade in de koelkast. Laat die kinderen maar komen wij waren er klaar voor. Met de kriebels in mijn buik was ik ‘s ochtends opgestaan. Al die lieve mensen die mee hadden geholpen omdat ik een plan bedacht had en nu afwachten hoeveel kinderen er zouden komen dat was best spannend. Begrijp me niet verkeerd, hoor. Ik geloof in de Chillplek en al die andere mensen ook. Alleen iets wat voor de allereerste keer georganiseerd wordt zal nou niet meteen overspoeld worden met aanloop. Dacht ik….

Dat gebeurde dus wel. Kinderen, ouders, grootouders. Iedereen kwam binnen. Er was mij van te voren en ook tijdens de openingstijden regelmatig gevraagd hoe ik dat nou zou doen met de kinderen. Hoe wist ik nou of zij autisme hadden of HSP? Tja, dat weet ik dus niet want ik vroeg natuurlijk niet om een doktersverklaring. Ik vertrouwde er gewoon op dat wanneer je aan die Chillplek geen behoefte zou hebben, je er dan ook geen gebruik van zou maken. En dat klopte. Kinderen zijn heel goed in staat om zelf aan te voelen waar zij behoefte aan hebben. Dat die behoefte groot was is onomstotelijk bewezen. Veel kinderen vertelden wanneer zij even hadden gezeten dat zij zo blij waren dat ze hier op verhaal konden komen, even rust aan hun hoofd. Dit waren inderdaad niet allemaal kinderen met autisme of hoog sensitiviteit. Maar blijkbaar wel kinderen die ook overprikkeld werden.

Overprikkeld: autisme, hoog sensitief of..

We leven in een maatschappij met grote hoeveelheid prikkels. Logisch dat het je soms teveel is. Dit bedoelde ik; een kind voelt zelf wel waar het behoefte aan heeft. Daarom waren alle kinderen die overprikkeld welkom. Van ouders en grootouders hoorde ik ontroerende, openhartige verhalen over hun ervaringen met autisme. Hoe zij veroordeeld werden én worden door anderen wanneer zij inspelen op wat hun kind aangeeft. Ik werd er stil van. Andere verhalen gingen over hoe moeilijk het was om als gezin er op uit te gaan. Dan zijn ze net achter de kassa en bingo…stress. Kunnen ze weer terug of een deel van het gezin gaat weer weg. Je kunt niet altijd voorspellen of inschatten hoe een uitstapje uitpakt. Moet je dan helemaal maar niet gaan? Is dat goed voor je kind wanneer het nergens meer naar toe kan? Daarom dus de noodzaak van een Chillplek tegen overprikkeling. Hard nodig!

Chillplek tegen overprikkeling de norm?

Wat mij nou opviel was dat al deze sponsoren vertelden, nadat ik mijn verhaal had gedaan, dat zij ook iemand kenden met autisme. Door die herkenning was hun medewerking al gauw een feit. Uit onderzoek blijkt dat 1% van de Nederlanders een vorm van autisme heeft en 1 op de 5 kinderen hoog sensitief. Wanneer je hersenen zo gemaakt zijn dat er geen tot weinig filtering is van onder meer emotie, geluid, geur, beelden en smaak dan is het belangrijk dat je als kind leert hoe je het beste voor jezelf zorgen kan, toch? Wanneer wordt het jou teveel, wat gebeurt er dan met je, wat heb je nodig om weer beter in je vel te voelen? Op die manier leer je hen voor zichzelf te zorgen. En daar hoort een Chillplek tegen overprikkeling tijdens evenementen en in pretparken gewoon bij. Hiermee helpen wij ze. Als laatst sprak ik een moeder, wier kind lekker zat te chillen, en zij wil met mij kijken hoe wij de Chillplek tot norm kunnen maken. Onze eerste afspraak staat.

Voor degene die dol is op concrete cijfers. In iets meer dan 2 middagen hebben ongeveer 60 kinderen de Chillplek bezocht. Daar ben ik heel trots op! Dank jullie wel allemaal om de allereerste Chillplek tot een succes te maken!

En wil je meer foto’s en reacties zien van de Chillplek kijk dan even op  facebook praktijk Ruggespraak

 

 

Vakantie vieren en vrije tijd met autisme

                                       

Een moeder vraagt…
Een moeder belde mij met de vraag hoe zij de vooorjaarsvakantie met haar zoon die autisme heeft moest door komen. Zij zag dat geen vast ritme zorgde voor stress bij haar zoontje van 7 jaar en natuurlijk ook bij zijn zusje van 5 jaar én bij haar. Bij navraag bleek dat zij tijdens andere vakanties veel structuur had losgelaten. Lekker vrij!! Andere opstaan- en bedtijden, doen waar je zin in hebt enz. En… haar zoontje deed niets, verveelde zich en zat iedereen dwars. Terwijl zij toch met picto’s werkte. Hier had zij dus geen zin meer in, die vakanties sloopte haar. Ik liet haar eerst maar eens spuien, alle frustratie kwam er uit. Dat luchtte op. Je bent daar heus geen slechte moeder mee. Daarna bekeken we wat voor ritme en handvatten er voor haar zoontje maar ook voor haar zelf zouden passen.
Dit hoor ik wel vaker. Het klinkt goed. Vakantie. Niks moet alles kan en vooral geen gehaast. Niet op tijd er uit en snel snel ontbijten en ‘s middags rennen naar een clubje, op tijd naar huis eten koken etc. Iedereen kent het. Maar ja, wanneer je kind autisme heeft is structuur toch nodig. Aan de andere kant wil je de touwtjes wat laten vieren. Ik heb wel een paar ideetjes en tips voor je Continue reading

Voorspelbaarheid: overeenkomsten en herkenning

drukdrukdruk, tijd voor voorspelbaarheid

drukdrukdruk, tijd voor voorspelbaarheid

 

Sinds het begin van het feestseizoen komt het thema Voorspelbaarheid met regelmaat terug. En als je het dus vaak noemt ga je er vanzelf steeds vaker aan denken en bij stilstaan. Ik in ieder geval wel. Is weten waar je aan toe bent nou echt alleen bij kinderen met autisme of hoog gevoeligheid een issue? Euh..nou nee, vind ik van niet.

Planning

Het viel mij vorige week op dat ik toch heel wat vrouwen hoorde zuchten over de planning van het kerstdiner. Je kan er trouwens ook geen (kook)tijdschrift op na slaan en je wordt met het begrip voorspelbaarheid om de oren geslagen. Continue reading

Altijd maar positief moeten zijn

Positiviteit moet?

Positief denken, niks mis mee. Het zorgt er voor dat je af en toe iets ook van een zonnige kant bekijkt. Dat kan heel goed zijn. Maar waar ik steeds vaker moeite mee heb is dat je bijna er boos op aangekeken wordt wanneer je vertelt dat je iets vindt tegen vallen of dat je ‘t even niet ziet zitten.

Doemdenken versus realisme

Alsof je daarmee een doemdenker zou zijn. Nou, in mijn ogen dus echt niet. Volgens mij ben je dan een realist. De kreten over positief denken vliegen je om de oren. We spreken niet meer over tegenvallers of problemen maar over uitdagingen. En elk nadeel heeft zijn voordeel is een pracht kreet maar wordt te pas en onpas gebruikt. Wanneer de overheid zegt dat er bezuinigd moet worden zijn daar talloze verzachtende woorden of zinssnedes voor uitgevonden, zoals: de broekriem aanhalen, ombuigen, beperken enz. Ik bedoel maar, is je uitspreken over je zorgen of dat het niet zo goed met je gaat dan per definitie negatief?

Wat ik wil zeggen is niet dat ik tegen positief denken ben. In tegendeel. Continue reading

Stress bij Hoog Gevoeligheid en Autisme

Herkenning

Stress. Het is wat wij met z’n allen herkennen. Ook ik ben daar zelf geen uitzondering in. En dan heb ik geen autisme of ben hooggevoelig. Je hebt gewoon van die weken dat ‘t net is alsof je niet aan rust toekomt. Natuurlijk zijn er mensen die je dan vriendelijk vertellen dat je gewoon rust moet némen. En elke keer weer denk ik dan: Jaaaa, dat wil ik wel maaarrr…. Wat ik dan bedoel is: Nee, dat gaat niet/kan ik niet, ik heb nog zoveel te doen, het moet af enz. Want zomaar nee-zeggen is vaak zo bot en tenslotte heb je het zelf in de hand. Om nog maar eens een dooddoener te noemen. De discussie die op nee-zegen zou volgen kost je zo mogelijk nog meer tijd, die ga ik dan maar niet aan. En zo hou ik het zelf in stand, dat weet ik ook wel.

Met de jaren heb ik uiteindelijk wel geleerd om in werk en huishouden dit beter te regelen. En stink ik er niet meer zo vaak in. (Hé, ik ben net een echt mens ,hè) Oplossing is: plannen!!!                                                                                    Nou, die klinkt simpel, toch? Ja, klinken wel maar doen is van een heel andere orde vind ik.

Stressreactie

Maar kinderen die snel overprikkeld zijn hebben sneller last van stress en zijn er ook niet zo snel van af. Uit wetenschappelijk onderzoek door Dr. Verhoeven van het Leo Kannerhuis is gebleken dat mensen met autisme al in de basis meer stress ervaren. Zeg maar de starthouding. Als gevolg hiervan is bij hen een sterkere/heftigere reactie op stress te zien. Dit komt door dat hun autonoom zenuwstelsel dan minder goed in staat is om op stress te reageren. En dat heeft dan weer invloed op het wel of niet kunnen onderdrukken van hun reactie op stress. Continue reading

Het feestseizoen: plezier voor kinderen met autisme en hooggevoeligheid

Vanaf nu t/m 1 januari hebben we met regelmaat feest. Dat beperken we niet tot die ene dag. Nee, daar willen we als volwassene vooral heel lang van genieten. Daarom liggen er sinds augustus pepernoten in de winkel toen de mussen nog van de hitte uit de dakgoot vielen. En wordt er niet 1 pakjesavond gevierd maar met iedereen pakjesavond gevierd (opa/oma, school, de diverse clubjes, jouw werk enz.)
Kortom veel gezelligheid en plezier. Alleen kinderen met autisme of die hooggevoelig zijn raken hierdoor meer uit hun ritme dan andere kinderen. Wanneer jouw kind daar goed tegen kan is dit dus niet zo erg. Voor diegene die dat niet kunnen heb ik enkele tips voor hun ouders. Continue reading

Lezing hedendaagse gezinnen

Lezing Corrie Haverkort samengestelde gezinnen

Ik ben onlangs naar een lezing over hedendaagse gezinnen geweest van filosoof/ethicus Corrie Haverkort. Daarin vertelde zij over de geschiedenis van de samenstelling van het gezin door de eeuwen heen.

Tegenwoordig bestaat bijna de helft van de gezinnen uit zogenaamde “samengestelde gezinnen”. Dit grote aantal heeft een belangrijke invloed op de maatschappij. Hoe een samengesteld gezin ook een gelukkig en hecht gezin kan zijn en de invloed op kinderen in deze gezinnen werd door haar deze avond besproken. Continue reading