Coaching en Begeleiding

Mijn aanpak

Ik dacht altijd dat zodra ik moeder was, ik magisch zou weten wat mijn kind wanneer nodig zou hebben en dat ik daar altijd op in zou kunnen spelen. Niet dus. Deels doordat ik soms even vergat dat mijn kinderen compleet andere mensen waren dan ik, maar ook deels doordat door de diagnose Autisme opeens leerde dat mijn kinderen anders, maar dan ook heel anders, de wereld beleefden. Voeg daarbij nog toe dat ik mijzelf opeens in een wereld vol psychologen, artsen en andere deskundigen bevond die allemaal manieren hadden hoe ze mijn kinderen konden veranderen in functionerende lieden van de maatschappij, en ik zag door de bomen het bos niet meer.

Dat ik bleef vasthouden aan dat ik wist wat het beste was voor mijn kinderen (en dat zij dat op hun beurt weer beter wisten dan ik), is denk ik de reden geweest dat ze nu zijn wie ze zijn. Veel van die deskundigen, zeker in de jaren ’90, hadden nog niet heel veel ervaring met de nuances van Autisme, en HSP was nog niet eens een ding. Dat zorgde voor veel boekenwijsheid die niet bij ons als gezin en personen paste. Wat er weer voor zorgde dat ik uiteindelijk veel zelf heb moeten uitvogelen en geregeld discussies had met de deskundigen.

Die focus op jouw en je kind(eren) en jullie als gezin, ligt aan de basis van mijn methode. Ik kom er immers als vreemde in en ondanks mijn ervaring ken ik jullie niet. Samen gaan we aan de slag en vogelen we de beste methode uit die op maat gemaakt is voor jullie. Het gaat mij er om dat wanneer ik weg ga, jullie handvaten hebben om met elkaar te communiceren en lastige situaties te ondervangen. Want hobbels en obstakels gaan niet weg, hoe jullie daarmee omgaan kan wel veranderen waardoor de impact uiteindelijk ook verandert.

Het andere principe dat aan de basis van mijn methode ligt is de focus op wat er wel goed gaat in het gezin, met het kind. Iedereen heeft talenten en sterke kanten en iedereen raakt gedemotiveerd waneer die onderbelicht worden. Het uitbouwen van talenten en bijvoorbeeld de omstandigheden die aanwezig zijn wanneer dingen wel goed gaan, kunnen als perfecte basis dienen om lastige situaties te navigeren.

Coaching

Wanneer je alleen tijdelijk wat ondersteuning kunt gebruiken dan past het coachingpakket het beste bij je.

Coaching is op een kortere samenwerking ingericht, denk aan 4 tot 6 gesprekken. We houden het op een enkele situatie of bepaald gedrag en kijken naar specifieke handvaten.

Je kan hierbij denken aan het maken van een ochtend- of avondroutine, hoe je kind zich prettig kan voelen met veel mensen om zich heen (school, verjaardagen, sportclubs etc.), wat je in vakanties het beste als routine kan implementeren of aanhouden, of wat je kan doen als jouw kind overprikkeld is. Uiteraard zijn er nog legio andere situaties te bedenken, maar nu weet je een beetje of coaching wat voor jullie is.

Uiteraard is dit voor jongeren ook mogelijk. Denk ik dat geval aan een schema opzetten voor het leren voor toetsen, hoe kunnen we de middelbare school voor jullie laten werken (wat zijn opties voor begeleiding op school bijvoorbeeld), een routine voor wanneer ze uit school komen en er huiswerk gedaan moet worden etc.

Voor meer informatie over tarieven voor coaching, klik hier.

 

kinderen    jongeren

Begeleiding

Begeleiding past het beste wanneer het kind hulp nodig heeft bij het aanleren van bepaalde vaardigheden (zelfredzaamheid, structuur, minder angst en meer zelfvertrouwen, sociale vaardigheden) dan is begeleiding een goede optie. Dit zijn trajecten die op de lange termijn ingericht zijn: hulp bij zaken die meer tijd nodig hebben om in te slijten en waar veel andere factoren bij komen kijken.

Ook voor jongeren kan ik iets betekenen! Denk hierbij aan voorbereiding op zelfstandig wonen, examens, vervolgonderwijs, huiswerkbegeleiding, en meer.

Voor meer informatie over tarieven voor begeleiding, klik hier.

Het kan ook zijn dat een combinatie van coaching en begeleiding het beste past, we kijken samen naar samenstelling die jij nodig hebt. Maatwerk dus.

Workshops

Naast coaching en begeleiding, biedt ik ook workshops van een dagdeel aan: ‘Bakken en Babbels’ en ‘Knutsels en Kletsen’. Hier ga ik met het kind op een speelse manier aan de slag om of iets te bakken of te knutselen en praten we over alles waar het kind op dat moment over wilt praten. Dit gebeurt in kleine groepjes van maximaal 3 kinderen, zodat ze gezellig met leeftijdgenootjes bezig zijn en wat leuks of lekkers mee naar huis nemen.

Klik hier voor meer informatie.

Eerste gesprek

In een eerste gesprek bespreken we wat jullie als ouders en je kind zouden willen en al zelf gedaan hebben, om een idee te krijgen waar de schoen precies wringt. Daarnaast leren we elkaar ook een beetje kennen. Wanneer het tussen ons klikt ga ik aan de slag om een plan van aanpak te maken waarna we die samen bespreken.

Omdat de coaching of begeleiding voornamelijk met het kind zal zijn, werk ik onder andere met het COACHEE spel. Dit is een veelzijdig spel met veel vragen die specifiek zijn gekozen omdat ze het kind/de jongere helpen bij het aangeven van obstakels, zodat de ervaring van het kind/jongere ook in kaart gebracht wordt.

Wil je een kennismakingsgesprek inplannen, mail dan naar h.zack@praktijkruggespraak.nl.

Vergoeding vanuit het PGB is mogelijk.