Welkom op de website van Ruggespraak!

Welkom op de website van Ruggespraak:
Praktijk voor gezinnen en jongeren met autisme of hoog sensitiviteit (HSP)!

Een kind met autisme of HSP ervaart de wereld heel anders dan alle andere mensen: sensaties komen andes binnen, gedrag van de medemens is wordt als onlogisch ervaren, emoties worden intenser beleefd; en dat is nog maar het topje van de ijsberg. De wereld is doorgaans niet ingericht voor kinderen die net even anders denken, voelen en functioneren (al is het beter dan het was). Het kan zelfs zo zijn dat jij als ouder ook niet helemaal begrijpt wat jouw kind nodig heeft om zich prettig te voelen of om een meltdown te voorkomen.

Zelf ben ik moeder van twee van zulke prachtige kinderen! En ondanks dat ik vroeger redelijk vaak met mijn handen in het haar zat, heb ik geleerd dat deze mensen ons ‘gewone’ mensen zoveel kunnen leren. Net dat andere perspectief, een origineel idee of onverwachte hulp omdat ze doorhebben dat de energie verandert, of ze merken details op waar wij overheen kijken. Maar om daar te komen is het belangrijk dat ouder en kind elkaar begrijpen, dat jij als ouder kan inspelen op de behoeften van je kind en dat het kind leert die aan te geven en uiteindelijk zo zelfredzaam wordt als mogelijk is.
Dat kan een flinke klus zijn, maar met een klein beetje hulp hier en daar kan je een goed lopend en gelukkig gezin krijgen.

Coaching en begeleiding op maat

Omdat elk mens uniek is, en kinderen met HSP of autisme al helemaal, is er geen universele aanpak. Geen wondertrucje dat alles in een keer oplost. Daarom biedt ik coaching en begeleiding op maat aan. Aanpakken die passen bij jullie als mensen en hoe jij/jullie als ouders het leven hebben ingericht. Autisme of HSP zorgen voor een compleet andere beleving van het leven en daardoor ook andere reacties. Omdat dat zo allesomvattend is, kijk ik verder dan de diagnose. Een diagnose is een hulpmiddel die aangeeft waar je zou kunnen zoeken qua aanpak, maar het is geen gebruiksaanwijzing: die moeten jij en je kind samen schrijven.

Met zulke gebruiksaanwijzingen heb ik veel ervaring dus ik kan met je meedenken en jullie ondersteunen. Ook kijk ik niet alleen naar wat er niet goed gaat, maar juist wat een kind wel kan en hoe we dat uit kunnen bouwen.