Het feestseizoen: plezier voor kinderen met autisme en hooggevoeligheid

Vanaf nu t/m 1 januari hebben we met regelmaat feest. Dat beperken we niet tot die ene dag. Nee, daar willen we als volwassene vooral heel lang van genieten. Daarom liggen er sinds augustus pepernoten in de winkel toen de mussen nog van de hitte uit de dakgoot vielen. En wordt er niet 1 pakjesavond gevierd maar met iedereen pakjesavond gevierd (opa/oma, school, de diverse clubjes, jouw werk enz.)
Kortom veel gezelligheid en plezier. Alleen kinderen met autisme of die hooggevoelig zijn raken hierdoor meer uit hun ritme dan andere kinderen. Wanneer jouw kind daar goed tegen kan is dit dus niet zo erg. Voor diegene die dat niet kunnen heb ik enkele tips voor hun ouders.

Het begint vanavond gezellig met een lampion in het donker langs de deuren. Daarna komt sinterklaas morgen aan en dan begint het schoentje zetten. Dringende vragen bij kinderen als: Kan zwarte piet zomaar in ons huis? Hoe vaak mag ik mijn schoentje zetten? Past het paard wel in ons huis? Wat krijg ik met pakjesavond? En hierna volgt dan kerst, de boom kopen en versieren,knutselen, meer snoep eten, laat naar bed, vuurwerk enz. enz.
Ja, dat geeft nogal wat spanning bij alle kinderen. En zeker bij jouw kinderen met autisme of hooggevoelige kinderen. Je gunt ze net zoveel plezier als al die anderen maar ze hebben nu eenmaal wat hulp van jou nodig om te kunnen genieten.

Uit ervaring weet ik dat je kinderen je nu extra hard nodig. Jij bent degene die alles weet en waar zij op kunnen vertrouwen. Wij spraken altijd van tevoren duidelijk af wanneer zij hun schoentje mochten zetten. En het aantal sinterklaasvieringen bleef ook beperkt. Daar is helemaal niks mis mee, het is echt niet zo dat zij hieronder hebben geleden. Wanneer dit moeilijk voor jullie is, tenslotte wil je ook dit samen met opa en oma vieren, kijk dan of je het feestje kan combineren. Bijvoorbeeld met beide opa’s en oma’s. Maar om de spanning te verminderen is meer nodig. Meer voorspelbaarheid is belangrijk.
Leg uit hoe Zware Piet en Sinterklaas jullie huis in kan, en dat alleen zij dat kunnen (dus geen dieven). Denk dan aan de voor hun belangrijke vragen als: Wie, Waar, Wanneer Waarom en Hoe.Vertel dus met wie en wanneer jullie het feest gaan vieren en ook waarom met diegene.
En dan met kerst geldt ditzelfde. Wanneer ga je die kerstboom kopen en optuigen en met wie? Ga je nog kerst-knutselen, zo ja,wanneer en waar en met wie? Net als de invulling van de kerstdagen zelf.
Met wie gaan jullie het vieren en waar, met wie, wanneer?
Ook handig is het bespreken van alle feestelijkheden op school met de leerkracht zodat je eventuele vragen van je kind ook goed kan beantwoorden. Het zal je niet verbazen dat het naar-bed-gaan ritueel door dit alles ook wel langer zal duren. Wij bespraken de dag altijd even door maar ook wat er de volgende dag of die dag er na stond te gebeuren. En als laatste zorgden we samen er voor dat hun hoofd weer leeg was zodat ze konden slapen. Dit samen praten hielp al veel en we deden soms ook figuurlijk alles in een doos die we afsloten. ‘Dat is weer voor morgen, nu ga je slapen”. Het gestructureerde hielp hen veel.
Voorspelbaarheid en het beperken van prikkels geeft echt rust, vooral in de komende voor kinderen spannende weken. Veel plezier!