Chillplek voor kinderen met autisme of hsp

Chillplek
Chillplek praktijk Ruggespraak 07 2017

Rustmomenten , dat is wat kinderen met autisme of hsp nodig hebben! Zoiets weet ik al heel lang. En toch bedacht ik pas een paar weken geleden de Chillplek. Een plek waar kinderen die tijdens een evenement overprikkeld raken zich kunnen terugtrekken, gewoon even weer opladen. Oftewel  de noodzaak van een Chillplek tegen overprikkeling. Zo’n plek kennen we nog niet tijdens openbare evenementen of in pretparken. Hoog tijd dus!!!

Noodzaak van een Chillplek tegen overprikkeling

Aanleiding voor deze plek was het artikel in de krant over het WK Schapendrijven in Opmeer. Groots opgezet met veel activiteiten waar veelal dieren de hoofdrol zouden spelen. Dit artikel liet mij niet los. De hele dag bleef dit evenement in mijn hoofd rondspoken. Want was dit niet een uitgelezen plek om een rustplek voor kinderen met autisme of hoog sensitiviteit te realiseren?

Manlief werd mijn sparringpartner en toen ik hem mijn idee vertelde raakte ik steeds meer enthousiast. Dit kon! Dit idee was nog zo gek nog niet!! Ik voelde het vanuit mijn tenen! Ook mijn man zag de Chillplek meteen zitten. Op het terrasje waar wij zaten en lekker in het ochtendzonnetje begon ik een lijst te maken met wat er allemaal bij zou komen kijken. Euh, veel dus. Alles wat er voor nodig zou zijn rolde zomaar uit mijn pen en binnen no-time had ik het hele plan op papier.  Wilde ik dat de organisatie zou instemmen moest ik met een gedegen praktisch plan komen. Maar wat nog belangrijker was, hen overtuigen van de noodzaak van deze rustplek. Want misverstanden en onvoldoende kennis over autisme en hsp zijn er in overvloed. Hoe vaak ik daarna niet gehoord heb dat mensen met autisme of hoog sensitiviteit toch helemaal niet naar zo’n evenement willen is niet op één hand te tellen. Want dat is helemaal niet waar. Er zijn zoveel gezinnen die echt wel er op uit willen maar opzien tegen alle drukte als er niet een plek is waar hun kind kan ontspannen en ontkomen kan aan die drukte.

Je zult maar last hebben van al die prikkels die ongefilterd je hersenen binnenkomen. De chaos en paniek die dan bij het kind ontstaat, en niet te vergeten de moeheid die al die stress geeft. Dan heb ik het nog niet over het effect wat dit allemaal heeft op vaders, moeders, broers en zusjes. En toch willen deze kinderen ook gewoon mee kunnen doen aan activiteiten. Dan is een Chillplek toch een kleine moeite.

Dus was dat stap één: concreet en helder met goede argumenten dat gesprek in gaan. Wat ik net al schreef ik voelde de noodzaak vanuit mijn tenen en het lukte om de organisatie te overtuigen. Yessss!

Sponsoren zoeken en overtuigen

Toen moest ik op zoek naar hulp, dat vragen vind ik nog weleens lastig maar ja, voor het goede doel, hè.  Zonder goed spelmateriaal en publiciteit kon het natuurlijk niet dus belde ik Eline van Muisje Sensitief    Zij heeft prachtige materialen voor kinderen die overprikkeld zijn, je kunt het zo gek niet bedenken of zij heeft het. Van friemelkettinkjes tot drukdekens en alles wat er tussen zit. Ik was zo blij dat ze mee wilde doen. Omdat ik wilde dat de kinderen even konden ontspannen in mijn Chillplek had ik haar medewerking heel hard nodig.

En dan publiciteit want iedereen moest weten van dit geweldige plan. Daarvoor belde ik Hanneke van HT-C Communicatie en Marketing. Na mijn voorstel gehoord te hebben wilde zij wel meteen aan de slag en voor ik het wist stonden er berichten op diverse sociale media en gingen er persberichten uit naar radio en kranten. Dankzij haar prachtig, heldere bericht werd dit direct opgepikt. Zo gaaf om dat overal terug te lezen. Met de publiciteit ging het al snel de goede kant op.  Daarna kwam de Hema in Hoorn. Ik liep er spontaan naar binnen, vroeg naar de bedrijfsleider en even later was hij overtuigd en had ik een afspraak om met hem te winkelen. Nou, zo leuk had ik nog nooit gewinkeld, hoor!! Zo spontaan bood hij toen zijn hulp aan. Onwijs bedankt, Dimitri.

Party tenten

Maar de ruimte was best nog wel lastig, de inrichting ging duidelijk de goede kant op. Eerst dacht ik aan strobalen en in mijn optimisme vroeg ik om 65 strobalen met het idee dat ik die wel even in mijn eentje kon stapelen. Niet dus, dachten mijn man en vrienden en zij bedachten een plan. Weer kreeg ik hulp, nu via RTV NH zij regelde via Karsten Tenten prachtige partytenten. Samen met hen en een goede vriend zetten wij een dag voor de start die tenten op.

In de tenten maakte ik hoekjes, bijvoorbeeld met klamboes, speeltentjes, strandstoeltjes en zitzakken. Deze werden toen gevuld met alle spelmaterialen en ook met noise reduction koptelefoons. We stonden op een weiland dus ik was erg blij met het rest hout van Kwantum en Praxis voor de vloer waarop de ijskast kon staan. Die had ik geleend van de Westfriese Beurs. Ik wilde de kinderen ook graag wat te drinken bieden en dit kon ik via AH voor elkaar krijgen.

Klaar voor de start…

Toen was het zover. Het opbouwen en inrichten van de tenten was met behulp van mijn man en vrienden klaar. Ik had grote A0 posters klaar staan en overal kleinere posters opgehangen, scholen aangeschreven, de krant en fotograaf zou  in de middag komen, bewegwijzering op het terrein en limonade in de koelkast. Laat die kinderen maar komen wij waren er klaar voor. Met de kriebels in mijn buik was ik ’s ochtends opgestaan. Al die lieve mensen die mee hadden geholpen omdat ik een plan bedacht had en nu afwachten hoeveel kinderen er zouden komen dat was best spannend. Begrijp me niet verkeerd, hoor. Ik geloof in de Chillplek en al die andere mensen ook. Alleen iets wat voor de allereerste keer georganiseerd wordt zal nou niet meteen overspoeld worden met aanloop. Dacht ik….

Dat gebeurde dus wel. Kinderen, ouders, grootouders. Iedereen kwam binnen. Er was mij van te voren en ook tijdens de openingstijden regelmatig gevraagd hoe ik dat nou zou doen met de kinderen. Hoe wist ik nou of zij autisme hadden of HSP? Tja, dat weet ik dus niet want ik vroeg natuurlijk niet om een doktersverklaring. Ik vertrouwde er gewoon op dat wanneer je aan die Chillplek geen behoefte zou hebben, je er dan ook geen gebruik van zou maken. En dat klopte. Kinderen zijn heel goed in staat om zelf aan te voelen waar zij behoefte aan hebben. Dat die behoefte groot was is onomstotelijk bewezen. Veel kinderen vertelden wanneer zij even hadden gezeten dat zij zo blij waren dat ze hier op verhaal konden komen, even rust aan hun hoofd. Dit waren inderdaad niet allemaal kinderen met autisme of hoog sensitiviteit. Maar blijkbaar wel kinderen die ook overprikkeld werden.

Overprikkeld: autisme, hoog sensitief of..

We leven in een maatschappij met grote hoeveelheid prikkels. Logisch dat het je soms teveel is. Dit bedoelde ik; een kind voelt zelf wel waar het behoefte aan heeft. Daarom waren alle kinderen die overprikkeld welkom. Van ouders en grootouders hoorde ik ontroerende, openhartige verhalen over hun ervaringen met autisme. Hoe zij veroordeeld werden én worden door anderen wanneer zij inspelen op wat hun kind aangeeft. Ik werd er stil van. Andere verhalen gingen over hoe moeilijk het was om als gezin er op uit te gaan. Dan zijn ze net achter de kassa en bingo…stress. Kunnen ze weer terug of een deel van het gezin gaat weer weg. Je kunt niet altijd voorspellen of inschatten hoe een uitstapje uitpakt. Moet je dan helemaal maar niet gaan? Is dat goed voor je kind wanneer het nergens meer naar toe kan? Daarom dus de noodzaak van een Chillplek tegen overprikkeling. Hard nodig!

Chillplek tegen overprikkeling de norm?

Wat mij nou opviel was dat al deze sponsoren vertelden, nadat ik mijn verhaal had gedaan, dat zij ook iemand kenden met autisme. Door die herkenning was hun medewerking al gauw een feit. Uit onderzoek blijkt dat 1% van de Nederlanders een vorm van autisme heeft en 1 op de 5 kinderen hoog sensitief. Wanneer je hersenen zo gemaakt zijn dat er geen tot weinig filtering is van onder meer emotie, geluid, geur, beelden en smaak dan is het belangrijk dat je als kind leert hoe je het beste voor jezelf zorgen kan, toch? Wanneer wordt het jou teveel, wat gebeurt er dan met je, wat heb je nodig om weer beter in je vel te voelen? Op die manier leer je hen voor zichzelf te zorgen. En daar hoort een Chillplek tegen overprikkeling tijdens evenementen en in pretparken gewoon bij. Hiermee helpen wij ze. Als laatst sprak ik een moeder, wier kind lekker zat te chillen, en zij wil met mij kijken hoe wij de Chillplek tot norm kunnen maken. Onze eerste afspraak staat.

Voor degene die dol is op concrete cijfers. In iets meer dan 2 middagen hebben ongeveer 60 kinderen de Chillplek bezocht. Daar ben ik heel trots op! Dank jullie wel allemaal om de allereerste Chillplek tot een succes te maken!

En wil je meer foto’s en reacties zien van de Chillplek kijk dan even op  facebook praktijk Ruggespraak