Praktijk Ruggespraak realiseert Chillplek voor overprikkelde kinderen tijdens Pietendorp

 

Blokker – 16 november 2018 – Op zaterdag 24 en zondag 25 november en zondag 2 december  vindt van 10.00 tot 16.00 uur, het ‘Pietendorp’ plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Uniek in de musea-wereld is dat er tijdens het Pietendorp een Chillplek wordt ingericht voor overprikkelde kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADHD en HSP. Deze Chillplek bevindt zich in het dorp naast de kerk.

Wat is het Pietendorp?

Op 24 en 25 november en 2 december wordt het Zuiderzeemuseum omgetoverd tot Pietendorp. Pieten lopen door de straten van het buitenmuseum en de pakjesboot ligt in de Marker haven. Een feest voor jong en oud!

Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen met autisme, ADHD, HSP e.d. Ouders van kinderen met een dergelijke aandoening blijven echter doorgaans weg van deze drukbezochte evenementen omdat dat gepaard gaat met veel te veel prikkels voor hun kind. Dat het voor deze kinderen niet is weggelegd om eveneens van zo’n heerlijke dag te genieten, vindt Helene Zack, eigenaar van Praktijk Ruggespraak uit Blokker (www.praktijkruggespraak.nl), onverteerbaar. Zack heeft daar echter wat op gevonden; een Chillplek voor deze kinderen! Zij initieerde al eerder haar Chillplek op evenementen en dat bleek telkens een groot succes. Zij mocht zich dan verheugen in heel veel enthousiaste reacties, zowel van de kinderen als van hun ouders.

Wat is een Chillplek?

Helene Zack: “Stel je voor dat er continu een kakafonie aan geluid, groot spectrum aan kleuren, voortdurende bewegingen, veelheid aan geuren via je zintuigen je hersenpan binnenkomen en jouw hersenen werken zonder de gebruikelijke ”filters”. Dan wordt het één grote chaos in je hoofd. Dat is wat kinderen met autisme of hoge sensitiviteit in het dagelijkse leven overkomt.” Een Chillplek is een prikkel-luwe plek waar overprikkelde kinderen even tot rust kunnen komen.

De Chillplek wordt ingericht met afgeschermde plekjes. De kinderen kunnen desgewenst gebruik maken van de specifieke spelmaterialen, noise reduction koptelefoons, een luisterboek luisteren of gewoon even lekker ‘chillen’. Natuurlijk is er begeleiding aanwezig.

Meer weten over Praktijk Ruggespraak? Kijk dan eens op: https://praktijkruggespraak.nl

****

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Hanneke Tinor-Centi van HT-C Communicatie en Marketing via htinorcenti@hotmail.com of 06-46590516.